2015. jún 07.

Miért éppen Myanmar?

írta: Warper80
Miért éppen Myanmar?

Mandalay.Myanmar.jpg_850x346

Miért éppen Myanmar? Sok délkelet-ázsiai ország van, mégis Myanmar volt az, amelyik eddig a leginkább megfogott. Az burmai emberek hosszú évtizedeken keresztül elszigetelve, vérengzésektől és politikai háborúk sorától megtizedelve éltek. Az ország azonban az utóbbi években úgy tűnik, ismét a fejlődés útjára lépett, kapuit megnyitotta, a turizmus újra indult, és megannyi titok és felfedezni való vált elérhetővé az utazni vágyók számára. De talán kezdjük az alapoknál: Mitől olyan érdekes maga az ország? Burma, azaz mai nevén Myanmar, sokkal több nemzetiséget rejt, mint elsőre gondolnánk, és róluk külön poszt is fog születni:

  • Kachin
  • Kayah
  • Kayin
  • Chin
  • Mon
  • Bamar
  • Rakhine
  • Shan

És ezek az emberek az évszázadok során kovácsolódtak össze egy országgá, Burmává. Az ország sok birodalom középpontja volt a történelem során, és még az angolok is megszállták az országot 1824-től egészen 1948-ig. Ezen idő alatt rengeteg katolikus templom is épült itt, sőt, még zsidó közösségi házat is lehet találni Yangonban. Millió buddhista templom, sztúpa magasodik az országban a mindenfelé, és akkor még nem is említettük a csodálatos Bagan templomokat, amiről külön posztok fognak szólni természetesen. Több, mint 1000 sztúpa, 10,000 kis templom és 3000 kolostor található itt. 
Az országra jellemző ugyanaz a vendégszeretet, amivel már Thaiföldön esetleg találkozhattunk, ám az itt élő emberek még fele annyira sincsenek hozzászokva a turizmushoz, mint Thai társaik. Burma tehát egy etinikailag csodálatosan izgalmas délkelet-ázsiai ország, amely a politikai csatározások és belső harcok miatt sokáig zárva volt, és amely évezredes történelemre nyúlik vissza, így rengeteg izgalmas történetet, kultúrális kincset rejt magában, és mindegyik fel fogjuk tárni szépen sorban, közben ki-ki kacsintva az aktuális politikai és kultúrális eseményekre is. 

 

Szólj hozzá

népesség myanmar etnikum elhelyezkedés miért éppen